De exploitatiebegroting is een overzicht van de opbrengsten en kosten die betrekking hebben op het resultaat (winst) in een bepaalde periode (vb. jaar). Als startende onderneming maak je een prognose om inzicht te krijgen in winstgevendheid van jouw plannen. Maar let op: winst is geen (netto) inkomen.
Om de winst te kunnen berekenen heb je eerst inzicht nodig in de hoeveelheid aan opbrengsten, ofwel jouw omzet. Om deze omzet te kunnen prognosticeren heb je inzicht nodig in jouw uurtarief en declarabele uren of in de verkooprijzen en verkoopaantallen van jouw product(en). Om dit dan weer goed te kunnen inschatten heb je een compleet beeld nodig van al jouw ondernemingsactiviteiten. Deze omschrijf je in je ondernemingsplan.
Het kan zijn dat je voor het realiseren van omzet gebruik moet maken van de producten of diensten van derden. Deze producten of diensten maken onderdeel uit van het product of dienst wat jij als ondernemer uiteindelijk (door)verkoopt. We spreken dan over de inkoopwaarde van de omzet. Denk bijvoorbeeld aan het meel dat de bakker nodig heeft om zijn broden te maken. Of de ingrediënten die de kok nodig heeft om in een restaurant maaltijden te maken. Ook kan het nodig zijn om derden (mensen/organisaties) in te huren die onderdeel uit maken van jouw aanbod.
Om je onderneming op te starten en draaiende te houden ga je kosten maken. Deze kosten kunnen zeer uiteenlopend zijn en sterk verschillen per onderneming. Hieronder een overzicht van een aantal standaard kostenposten:
De zakelijke kosten die je maakt als ondernemer kan je aftrekken van je omzet/brutowinst. De winst uit ondernemen wordt hierdoor lager, maar de te betalen belasting minder. Als het gaat om het opvoeren van zakelijke kosten dan moet je wel rekening houden met de daarvoor geldende belastingregels. Niet alle kosten zijn namelijk in 1 keer of (volledige) aftrekbaar. Raadpleeg een boekhouder of accountant om ervoor te zorgen dat je boekhouding en winstberekening voldoen aan de eisen van de Belastingdienst. Op deze pagina tref je een handig overzicht van de aftrekbaarheid van een aantal veel voorkomende kostensoorten.
Door de opbrengsten te verminderen met jouw kosten bereken je uiteindelijk de winst uit ondernemen. Bij een realistische prognose geeft dit een goed beeld van de financiële winstgevendheid van jouw ondernemingsplannen. De winst uit onderneming geeft ook een indicatie of je met jouw onderneming voldoende geld kan genereren om te voorzien in jouw gewenste levensonderhoud. Ofwel wat hou je netto over om in privé te kunnen besteden. Om hier een goede inschatting van te kunnen maken zal je ook moeten berekenen wat je aan belastingen gaat betalen. Klik hier om meer te lezen je netto besteedbaar inkomen.
We hebben natuurlijk allemaal wel eens een regenboog gezien. Een wonderlijk en kleurrijk fenomeen. Heel vaak wordt er bij het zien van een regenboog gezegd dat er een pot goud aan het einde te vinden is. Helaas is dit niet het geval. In deze blog leg ik uit wat het regenboogsyndroom inhoud en wat dit te maken heeft met het starten van een eigen bedrijf.