Waarom is budgettering belangrijk voor (startende) ondernemers?

Financiële controle: Een budget geeft een helder overzicht van inkomsten en uitgaven. Voor een startende onderneming is dit cruciaal om de financiële gezondheid te begrijpen en te behouden.

Richting en doelstellingen: Door een budget op te stellen, kan je als ondernemer doelen stellen en een planning maken om deze doelen te bereiken. Of het nu gaat om het uitbreiden van het klantenbestand, het lanceren van nieuwe producten/ diensten of het vergroten van de winst, een budget kan helpen bij het plannen en uitvoeren van deze strategieën.

Risicobeheer: Budgettering stelt je in staat om potentiële financiële risico's te identificeren en erop te anticiperen voordat ze voor problemen zorgen. Dit kan variëren van onverwachte uitgaven tot veranderingen in jouw markt.

Hoe stel een budget op?

Breng jouw inkomsten in kaart: Analyseer alle bronnen van inkomsten, of het nu gaat om jouw omzet, investeringen of andere inkomstenstromen.

Identificeer uitgaven: Maak een gedetailleerde lijst van alle zakelijke kosten, inclusief operationele kosten, marketinguitgaven, eventuele personeelskosten en andere incidentele uitgaven.

Wees realistisch: Baseer je budget voor 2024 op realistische cijfers en houd rekening met zowel optimistische als tegenvallende scenario's.

Houd rekening met seizoen gebondenheid: Wanneer jouw bedrijf afhankelijk is van seizoensgebonden veranderingen, pas dan je budget hierop aan en zorg voor voldoende reserves tijdens rustige periodes.

Het opstellen van jouw budget en doelen voor komend jaar is slechts het begin. Het is belangrijk om regelmatig de werkelijke financiële prestaties te vergelijken met het opgestelde budget. Gebruik bijvoorbeeld het moment van de btw-aangifte (eens per kwartaal) om ook jouw gestelde doelen tegen het licht te houden. Door regelmatig een blik te werpen op jouw gestelde doelen, ben je in staat om tijdig in te grijpen.

Een vooraf opgesteld budget is dynamisch. Het moet kunnen evolueren naarmate jouw bedrijf groeit en verandert. Het is belangrijk om flexibel te zijn en je budget aan te passen aan nieuwe omstandigheden, marktveranderingen en zakelijke kansen.

TIP: maak hiernaast gebruik van onze 'Netto inkomencalculator' voor 2024 om een eerste schatting te maken van jouw beschikbare netto inkomen als ondernemer op basis van het door jou opgestelde budget.

Conclusie

Budgettering is een belangrijk onderdeel van gezond financieel beheer voor jou als (startende) ondernemer. Het zorgt niet alleen controle over de financiën, maar ook de mogelijkheid om doelstellingen te bereiken en groei te stimuleren. Het opstellen van een realistisch budget en het actief volgen ervan vormt is een hulpmiddel om financiële stabiliteit te waarborgen. Zie budgettering als een doorlopend proces.

Trainingen

Iedere maand verzorgen wij informatieve trainingen voor jou als (startende) ondernemer. Ook alle financiële aspecten komen hierbij aan bod. Bezoek hieronder onze agenda en schrijf je direct gratis in. 

Agenda

Netto inkomen calculator

Wil je snel weten wat je netto over zal houden als startende ondernemer? Bereken dan jouw besteedbaar inkomen via onderstaande calculator.

Blogger:

Joeri Goede | Initiatiefnemer

Joeri Goede is initiatiefnemer van Stichting Startersloket en begeleidt jaarlijks honderden (startende) ondernemers. Hij zoekt graag samen met jou naar de verbinding voor een mooie samenwerking. Joeri was jarenlang adviseur bij de Kamer van Koophandel en heeft sinds die tijd een groot netwerk opgebouwd.

Terug naar overzicht