De hoogste inkomens zijn er voor zelfstandigen die werkzaam zijn in de dienstverlening. Lage inkomens komen relatief gezien vaker voor in de zorg en handel blijkt uit gepubliceerde cijfers van het CBS. Hierbij is onderzoek gedaan naar het inkomen van zelfstandigen per bedrijfstak.

Ten opzichte van 2007 waren er in 2018 zowel absoluut als relatief gezien meer zelfstandigen actief in de zakelijke dienstverlening (een toename van 78 duizend personen), in de gezondheids- en welzijnszorg (+55 duizend), en in de bouwnijverheid (+56 duizend). Ook in de handel nam het aantal zelfstandigen toe (+8 duizend), maar in de landbouw, bosbouw en visserij was sprake van krimp (-4 duizend).

Bijna 60% van de zelfstandig ondernemers was in 2018 in een van deze vijf bedrijfstakken actief; in 2007 was dat met 54 procent 10% minder. In 2007 was het grootste aantal zelfstandigen actief in de handel, in 2018 heeft de zakelijke dienstverlening de koppositie overgenomen.

Zzp'ers in handel en zorg verdienen het minst

Inkomsten uit onderneming van minder dan 5 duizend euro komen vooral voor in de handel (15 procent van de zelfstandigen in 2018) en de zorg (13 procent). Hierdoor is het mediane inkomen ook het laagst in de handel (30 duizend euro) en zorg (31 duizend euro). In de bouw en landbouw komen meer inkomens tussen de 20 duizend en 50 duizend euro voor. Wel liggen in de bouw deze middeninkomens op een hoger niveau dan in de landbouw. Het mediane inkomen in de bouw is met 39 duizend euro dan ook een stuk hoger dan in de landbouw (31 duizend euro). Zelfstandigen in de zakelijke dienstverlening hebben het hoogste mediane inkomen (45 duizend euro).

Binnen de bedrijfstak handel verdienden zelfstandigen met apotheken in 2017 het meest en zelfstandigen in de textiel het minst. De meeste zelfstandigen in de handel waren echter actief in de handel of reparatie van personenauto’s of werkzaam in postorderbedrijven en webwinkels. In de landbouw, bosbouw en visserijwaren in 2017 veruit de meeste zelfstandigen actief in de melkveehouderij, maar werd in de visserij in doorsnee het meest verdiend; de (paarden)fokkerij leverde het minste op. Onderstaande interactieve figuur toont van alle onderscheiden branches die onder de vijf bedrijfstakken vallen het aantal zelfstandigen en het doorsnee inkomen.

Bron: CBS

Blog

6 voordelen van hybride ondernemerschap

Joeri Goede

Het aantal startende ondernemers groeit jaarlijks. In 2023 waren dit er ruim 250.000. Binnen deze grote groep kiezen steeds meer personen voor parttime ondernemen naast hun reguliere baan. Het combineren van een traditionele baan in loondienst met het runnen van een eigen bedrijf biedt tal van voordelen en kansen. Laten we eens kijken naar zes redenen kijken waarom dit hybride ondernemerschap voor veel personen aantrekkelijk is.

Terug naar overzicht