Ben jij startende ondernemer in de horeca?

Starten als zelfstandig ondernemer in de horeca betekent jouw eigen koers bepalen. Als je succesvol wilt zijn in de horeca, dan moet je de trends volgen. Te laat signaleren betekent achter de concurrentie aanlopen. Je moet altijd oog hebben voor nieuwe ontwikkelingen en trends: de horecawereld gaat snel.

Merkbeleving

Mensen gaan graag maar wel bewust uit eten. Ze willen weten wat hen te wachten staat. Een trend in deze branche is dat er zowel meer ketens als kleine particuliere zaakjes (theetuinen, B&B's) beginnen. Het merk wordt steeds belangrijker en staat voor de service en betrouwbaarheid.

Bestemmingsplan

Bij het starten van een eigen horecaonderneming moet je wel met een aantal dingen rekening houden. Bij het kiezen van de locatie is het bijvoorbeeld belangrijk dat jouw horecabedrijf past in het bestemmingsplan van de gemeente. Indien je wilt verbouwen, bouwen of renoveren, dan heb je in veel gevallen een omgevingsvergunning voor bouwen van jouw gemeente nodig. Je moet altijd rekening houden met de brandveiligheidseisen en milieuvoorschriften van de gemeente. Daarnaast kan het zo zijn dat je een exploitatievergunning horecabedrijf van jouw gemeente nodig hebt. Mocht je eet- en drinkwaren willen bereiden, dan moet je over een HACCP-plan beschikken, je kunt ook een goedgekeurde hygiënecode volgen.

Let op: Indien je alcohol wilt schenken, moet je een drank- en horecavergunning bij de gemeente aanvragen. Hier zijn een aantal eisen aan verbonden, vraag dit goed na bij jouw gemeente. En wil je een terras plaatsen op jouw eigen terrein of in een openbare ruimte, dan heb je vaak een terrasvergunning nodig.

Stappenplan voor starters in de horeca

Volg het stappenplan van het Startersloket welke je in fases helpt te starten, zo vergeet je niets!

Branche informatierapporten voor de horeca

Het Ondernemersplein heeft veel kennis en ervaring op het gebied van branchegegevens. Bekijk de cijfers en trends in de horeca via deze pagina. Lees via deze link meer informatie over de laatste ontwikkelingen in de Horeca.

Handige sites

Nog meer weten over hoe je een horecabedrijf moet starten? Kijk op Ondernemersplein voor meer branche-informatie.

Het EKO-keurmerk maakt de extra inspanningen van biologische bedrijven op het gebied van verduurzaming zichtbaar voor consumenten. Sinds 2011 is er een EKO-keurmerk voor de Horeca. Zo weten klanten zeker dat een restaurant, hotel of cateraar daadwerkelijk met biologische ingrediënten werkt.

Een van de doelen van De Nederlandse Veiligheidsbranche, en in het bijzonder de sectie Evenementen- en Horecabeveiliging, is het verder vergroten en stimuleren van de kwaliteit en professionaliteit van de horecabeveiliging. Het Keurmerk Horecabeveiliging draagt hier aan bij.

Bekijk voordat je start eens het overzicht voedingskeurmerken & allergenen. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is de grootste horeca brancheorganisatie in Nederland.

Andere artikelen die ook interessant voor je kunnen zijn:

Agenda

Online

Blog

6 voordelen van hybride ondernemerschap

Joeri Goede

Het aantal startende ondernemers groeit jaarlijks. In 2023 waren dit er ruim 250.000. Binnen deze grote groep kiezen steeds meer personen voor parttime ondernemen naast hun reguliere baan. Het combineren van een traditionele baan in loondienst met het runnen van een eigen bedrijf biedt tal van voordelen en kansen. Laten we eens kijken naar zes redenen kijken waarom dit hybride ondernemerschap voor veel personen aantrekkelijk is.

Terug naar overzicht