U moet zich inschrijven in het Handelsregister van KVK. Daarna geeft KVK uw gegevens door aan de Belastingdienst. Als de Belastingdienst u als btw-ondernemer ziet, krijgt u uw omzetbelastingnummer en uw btw-identificatienummer (btw-id).
Controleer in het omgevingsplan van de gemeente of u een horecabedrijf mag starten op de gewenste locatie. Het omgevingsplan kunt u bekijken via regels op de kaart bij het Omgevingsloket. Past het niet in het omgevingsplan? Of gaat u iets doen dat invloed heeft op de omgeving, zoals een verbouwing? Dan moet u een omgevingsvergunning aanvragen.
Voor bouwen, verbouwen of renoveren (opknappen) heeft u meestal een omgevingsvergunning voor bouwen nodig. Bij een monument gelden andere regels. Als u reclame wilt plaatsen op of aan uw pand heeft u vaak ook een omgevingsvergunning nodig. Doe de vergunningcheck in het Omgevingsloket om te zien wat u moet regelen.
U heeft een exploitatievergunning horecabedrijf nodig als klanten eten en drinken in uw restaurant of café. Of als u een discotheek wilt openen. Soms is er geen exploitatievergunning horecabedrijf nodig. Bijvoorbeeld voor een bedrijfskantine of horeca in een sportschool. Dit verschilt per gemeente. Neem hiervoor contact op met uw gemeente.
Met alleen een exploitatievergunning mag u nog geen alcohol schenken. Hiervoor heeft u een alcoholvergunning nodig (voorheen Drank- en Horecavergunning). U moet 21 jaar zijn om een alcoholvergunning aan te vragen. Ook moet u een diploma of certificaat Sociale Hygiëne hebben. Als er meerdere eigenaren zijn, dan geldt deze eis ook voor hen.
Afhankelijk van wat voor soort horecabedrijf u start, heeft u misschien extra vergunningen nodig. Zoals:
Als u bij de gemeente een vergunning aanvraagt, kan het zijn dat u een Bibobformulier moet invullen. Hiermee doet de gemeente integriteitsonderzoek naar u, uw horecabedrijf en de personen waarmee u samenwerkt.
Gebruikt u grond van de gemeente? Dan betaalt u vaak precariobelasting als u iets op, boven of in gemeentegrond plaatst. Zoals bijvoorbeeld het plaatsen van een terras, zonnescherm of leidingen. Soms zit het precario al in het bedrag dat u voor de vergunning betaalt. Het kan ook zijn dat u een aparte rekening krijgt van de gemeente. Check met welke gemeentelijke belastingen en heffingen u nog meer te maken kunt krijgen. Bijvoorbeeld rioolheffing en afvalstoffenheffing.
Daarnaast gaat u vanaf 1 januari 2026 meer belasting betalen over de hoeveelheid leidingwater (BoL) die u gebruikt.
De Alcoholwet stelt eisen aan de inrichting van uw horecazaak. Deze eisen gelden alleen als u een drank- en horecavergunning nodig heeft. U moet ook maatregelen nemen om gevaarlijke situaties te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van onbrandbare of brandvertragende materialen.
Als u voedsel produceert, gebruikt of verkoopt moet u zich inschrijven in een register van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De NVWA controleert of voedsel volgens de regels geproduceerd en verkocht worden. Deze regels zijn er zodat levensmiddelen voor consumenten veilig zijn.
Verkoopt u eten en drinken? Dan moet u voldoen aan de regels voor voedselveilig werken. Zo zorgt u dat mensen niet ziek worden van uw eten. De NVWA controleert of u veilig en hygiënisch werkt.
U moet werken met een voedselveiligheidsplan op basis van HACCP. HACCP staat voor ‘Hazard Analysis Critical Control Points’. U kunt zelf een plan opstellen. Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) beoordelen dit plan als ze langskomen voor een inspectie. Maar het is makkelijker om te werken met een goedgekeurde hygiënecode van uw branchevereniging. Bijvoorbeeld die van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). In een hygiënecode staan regels over hoe u de voedselveiligheid en hygiëne bewaakt.
Als u personeel in dienst neemt, moet u een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) hebben. U kunt de Horeca RI&E gebruiken. De leidinggevende moet een SVH Diploma Sociale Hygiëne of verklaring vakbekwaamheid hebben. Dit horecadiploma of deze verklaring heeft u nodig om u te registreren in het Register Sociale Hygiëne.
Er zijn bedrijfsrisico’s waar u mee te maken krijgt als ondernemer. Met bedrijfsverzekeringen verzekert u uw bedrijf tegen bepaalde bedrijfsrisico’s. Bijvoorbeeld als u aansprakelijk wordt gesteld bij schade. Of voor de kosten wanneer uw medewerkers ziek worden.
De toegestane openings- en sluitingstijden verschillen per gemeente. Wilt u geopend zijn buiten de geldende sluitingstijden? Dan moet u in veel gemeenten een ontheffing aanvragen. U moet hiervoor een drank- en horecavergunning hebben en eigenaar van het horecabedrijf zijn. Uw gemeente kan andere eisen stellen. Neem hiervoor contact op met uw gemeente.
Als u een horecabedrijf start, krijgt u te maken met milieuregels. Bijvoorbeeld op het gebied van geluid, energie en afvalstoffen. Zo heeft u in sommige gevallen een vergunning nodig of moet u een melding doen. Doe de vergunningcheck in het Omgevingsloket om te zien wat u moet regelen.
U mag uw gasten geen plastic wegwerpbekers, bestek of maaltijdverpakkingen aanbieden om in uw horecazaak te gebruiken. Dit geldt ook voor evenementen en bedrijfsrestaurants. Lees meer over de regels voor plastic wegwerpbekers en servies.
Denk bij het starten van uw bedrijf ook aan duurzaamheid. Bijvoorbeeld door milieubewuste materialen te gebruiken bij de verbouwing of inrichting van uw bedrijfspand. Of door een elektrische bedrijfsauto te kopen.
Voor verduurzamen kunt u vaak financiering krijgen. U kunt soms een speciale lening krijgen. Of subsidie aanvragen, bijvoorbeeld als u uw pand duurzamer wilt maken. Bekijk meer subsidies en regelingen voor verduurzamen.
U bent verplicht uw bedrijfsafval te scheiden. Welk afval u moet scheiden, hangt af van uw situatie. Bijvoorbeeld hoe groot uw bedrijf is en hoeveel afval u wekelijks heeft. Check met de Afvalwijzer voor bedrijven welke regels er voor u gelden en welk afval u moet scheiden.
Lees meer over het scheiden van bedrijfsafval.
Draait u in uw horecabedrijf muziek, bijvoorbeeld achtergrondmuziek of amusementsmuziek? Bijvoorbeeld een DJ of een band. Dan heeft u toestemming nodig van de makers. Dit regelt u door een licentie aan te vragen en een vergoeding te betalen. U doet dat bij BumaStemra en Sena. Zij zijn collectieve beheerorganisaties en regelen dat de makers de vergoeding krijgen.
Mogelijk gemaakt door